top of page
Zoeken

Roeselaarse jongeren in debat met politici

De leerlingen uit de derde graad van MSKA Roeselare campus Tant gingen vandaag in debat met verschillende politici. Jongeren worden veel met de vinger gewezen, maar hoe komt dat? Wat doen politici voor hen? Luisteren zij naar hen of spreken ze vooral over hen? Weten politici wat jongeren echt belangrijk vinden? Hoe houden zij de vinger aan de pols? Deze en meer vragen stelden zij aan Benjamin Dalle (CD&V), Meyrem Almaci (Groen), Tom Vangrieken (Vlaams Belang), Jos D'Haese (PVDA), Sander Loones (N-VA), Melissa Depraetere (Vooruit) en Jasper Pillen (Open VLD).


De leerlingen uit de derde graad kozen de onderwerpen en de vragen. De politici konden debatteren rond drie grote onderwerpen: Jongeren en politiek, klimaat en economie, leefbaarheid en veiligheid.


Jongeren en politiek


Jongeren willen betrokken worden in de politiek. Dat bleek uit dit debat nog maar eens! Met een eerste grote vraag wordt de spits afgebeten: "Wat doen jullie om de mening van jongeren te kennen?"



Vlaams parlementslid van PVDA, Jos D'Haese, vindt dat er niet geluisterd wordt naar de jongeren. Minister Dalle: "Luisteren en spreken met jongeren is echt enorm belangrijk en dat doen we ook. Zo zit ik praktisch dagelijks samen met jeugdorganisaties, jeugdverenigingen én met kinderen en jongeren in deze coronatijden om te bekijken hoe we de coronaregels voor de jongeren op een goede manier tot stand kunnen brengen."



Klimaat en economie


Moet Vlaanderen meer doen voor het milieu? "Dat is absoluut zo", aldus Dalle. "Het is jullie generatie die van klimaat een groot punt op de agenda hebben geplaatst, met de klimaatmarsen. En ook nu uit de coronatijd hebben we veel geleerd. We hebben nood aan buitenruimte, aan propere lucht en aan bossen en meer groen. En dat lossen we niet op met politieke spelletjes, maar door er allen samen voor te gaan."



Leefbaarheid en zichtbaarheid


Hoe zichtbaar mogen kinderen en jongeren nog zijn in de stad? Dat vroegen de leerlingen van MSKA Roeselare zich af tijdens het debat. "Jongeren moeten absoluut zichtbaar zijn in een stad", aldus Dalle. "Ze mogen niet weggestoken worden, maar mogen deel uit maken van wat er leeft in een stad of gemeente. Daarom is publieke ruimte super belangrijk."


In de media worden jongeren tegenwoordig vaak in een slecht daglicht gezet. Leerling Erben stelt zich de vraag of "het door ons is dat de coronacijfers nog steeds niet beter zijn? Is het de schuld van jongeren? Want op basis van wat we lezen en zien, lijkt dat wel zo."



Meer informatie en het volledige debat kan je terugvinden op https://www.facebook.com/mskaroeselare/




bottom of page