top of page
Zoeken

Samen naar een schitterende jeugd voor elk kind en elke jongere

Een schitterende jeugd voor elk kind en elke jongere! Ja, maar hoe? We selecteerden 5 prioriteiten en samen vormen die het Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan of kortweg JKP. Met die 5 prioriteiten gaat de Vlaamse regering aan de slag. De eerste prioriteit 'Goed in je vel' werd vandaag uitgebreid besproken samen met meer dan 100 mensen die werken met kinderen en jongeren. "Je bent maar één keer jong en onze jeugdjaren maken ons mee tot wie we zijn en worden. Je goed in je vel voelen is dus echt cruciaal en daar willen we alles aan doen", zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle.Een zonnige kindertijd. Een puberteit met veel wows en geen giga-hobbels. Het is niet voor iedereen weggelegd. Dat willen we met de volgende vijf prioriteiten zo snel mogelijk veranderen.


Goed in je vel


Goed in je vel zitten. Ruimte om jezelf te ontdekken. Zonder angst durven vragen en antwoorden. Mogen leren uit fouten. Stap per stap de wereld in. Dat is het speelterrein waar je als kind of jongere recht op hebt. Wij willen het mee helpen verdedigen. Door geweld tegen jullie aan te pakken, dus ook pesten en cyberpesten. Door praten over psychische problemen makkelijker te maken. En door vlot voor de juiste steun te zorgen, via bekwame hulpverleners die prima samenwerken.


Blij met je buurt


Als kind of jongere opgroeien in een aangename en gezonde buurt is een grote plus. Het leven is meer dan tussen vier muren of achter een scherm zitten. Jullie plek in de publieke ruimte mogen en kunnen innemen is nodig. Om samen te ravotten en te sporten, creatief te zijn of gewoon wat te hangen op het gras, in de zon. Samen met jullie en de natuur maken we er een warme samenleving van. Voor alle leeftijden.


Knap bezig


Zomaar iets goeds doen voor anderen of voor de natuur doet deugd. Je zorgt actief mee voor positieve verandering, binnen een thema dat jou raakt. Daar mag je heel trots op zijn. Je doet vanzelf levenservaring en praktische kennis op. Grote kans ook dat je nieuwe vrienden maakt. Wij willen dat jouw stem gehoord wordt en versterken wat prima werkt. Daarnaast moedigen we nieuwe vrijwillige initiatieven en vormen aan, op maat van jullie talenten en wensen.


Vrije tijd voor allen


Elk kind en elke jongere heeft recht op vrije tijd en spel. Dat staat in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens én in het kinderrechtenverdrag. En het lijkt logisch. Maar voor kinderen en jongeren in armoede, met een handicap, die uit huis geplaatst zijn … is het niet vanzelfsprekend. Wij streven naar vrije tijd op maat en zonder hindernissen, waarin je jouw stem kan laten horen en helemaal jezelf kan zijn. Een aanbod met lekker veel keuze. Want iedereen is anders. En dat mag.


Mediawijs


Onze wereld is half-digitaal. Volop mee zijn met nieuwe technologie betekent pret, onverwachte ontmoetingen, kansen – ook internationaal – en nieuwe skills. Dat moedigen we aan. Net als mediawijs worden. Weten hoe je best omgaat met die overload aan berichten die op je afkomt, online en offline … En met fake news, haatspraak, sexting enzovoort. We willen posten, sharen en subscriben safe houden. Door ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren hun (digitale) rechten kennen en kunnen uitoefenen.Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, zat vandaag online samen met zo'n 100 jeugdwerkers en mensen die werken met kinderen en jongeren. De eerste prioriteit: 'Goed in je vel' werd er uitgebreid besproken, maar bovenal werd er geluisterd naar elkaars meningen en ideeën en inspireerden we elkaar met goede voorbeelden. "Er zijn nog steeds veel kinderen en jongeren die zich niet helemaal goed voelen in hun vel en de coronacrisis zet daar nog eens extra druk op", aldus minister Dalle. "Maar de coronacrisis toont ons ook hoe noodzakelijk het is om er te zijn voor elk kind en elke jongeren in Vlaanderen en Brussel. Met het JKP willen we dat waarmaken."


Kom alles te weten over het JKP op https://jkp.vlaanderen/


Comments


bottom of page