top of page
Zoeken

Skateparken en lokale sportterreinen kunnen onder toezicht opnieuw open

De lokale skateparken en sportterreinen in de steden en gemeenten kunnen onder toezicht en onder voorwaarden van het lokaal bestuur opnieuw worden geopend, dat melden Vlaams minister van Jeugd Dalle en minister van Binnenlands Bestuur Somers na de publicatie van het federale ministerieel besluit. De nieuwe maatregel geeft de lokale besturen en de (jeugd)verenigingen de kans om jongeren die geen lid zijn van een sportclub ook te laten sporten in lokale publieke ruimte.De Nationale Veiligheidsraad keurde deze week een reeks nieuwe maatregelen goed in het kader van de exit strategie uit de coronacrisis. Eén van de maatregelen is dat buitensporten met regelmatige trainen en lessen in de buitenlucht die geen fysieke contacten impliceren, in een georganiseerd verband mogelijk zijn. Dit voor een maximum van 20 personen en steeds in aanwezigheid van een trainer of een meerderjarige toezichter en met respect voor de social distancing regels.

Er wordt voor deze maatregel in de eerste plaats naar sportverenigingen gekeken, maar ook lokale besturen en (jeugd)verenigingen komen in aanmerking. De publicatie van het ministerieel besluit maakt het immers mogelijk dat ook (feitelijke) verenigingen activiteiten organiseren. Concreet betekent dit dat lokale sportterreinen kunnen worden opengesteld voor jongeren op bepaalde tijdstippen en onder toezicht. De lokale besturen kunnen zelf kiezen hoe ze deze 2 voorwaarden invullen en kunnen hiervoor ook samenwerken met (jeugd)organisaties op het terrein.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “In deze exit-fase moeten we ons niet enkel focussen op de economie, maar ook werken aan een maatschappelijk relanceplan dat aandacht heeft voor het psychologisch welbevinden van onze burgers en kinderen. Ook kinderen die geen lid zijn van een sportclub moeten de kans krijgen om te bewegen en te sporten in de gezonde buitenlucht. Dat is geen overbodige luxe, want veel kinderen zitten al lange tijd binnen. Ik ben ervan overtuigd dat er lokale oplossingen kunnen gevonden worden om de openbare sportinfrastructuur ter beschikking te stellen en toezicht te voorzien.”

“Jongeren hebben echt nood aan perspectief in deze crisis. Met de Vlaamse Regering hebben we dit steeds hoog op de agenda geplaatst bij de exitstrategie uit de coronacrisis. Het deels heropenen van lokale openbare sportinfrastructuur is alvast een eerste belangrijke stap om jongeren dat perspectief te geven. Dit is een belangrijke eerste stap, ik hoop ook dat binnenkort de speelpleinen open kunnen en dat we een beslissing kunnen nemen over de zomerkampen. Zeker jongeren die in moeilijke omstandigheden opgroeien hebben nu meer dan ooit nood aan ruimte en perspectief,” aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd

Kommentare


bottom of page