Midden in de Kempense bossen, in een groene oase en in alle rust en stilte, vind je de Hoge Rielen. Op het natuurdomein vind je verblijfsgebouwen, kampeerfaciliteiten, hostel, theater, sporthal, sportvelden en een klimbos. Donderdag 25 januari geeft Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle het startschot van fase 4a van het Masterplan van de Hoge Rielen.
In het hartje van de Kempen, ligt de Hoge Rielen. Op het uitgestrekte domein vind je unieke slaapfaciliteiten en is er plaats voor onder andere sport en spel, educatie, kampeertochten en zelfs vergaderingen en vormingen. Een domein van 230 hectare vol groen, dat zijn maar liefst 345 voetbalvelden of meer dan twee miljoen vierkante meter natuur. Een groene oase waar iedereen welkom is.
4 nieuwe gebouwen en herinrichting middenweg
Donderdag 25 januari 2024 legt Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle de symbolische eerste steen van de nieuwe bouwwerken op de Hoge Rielen. De Vlaamse Overheid investeerde €10,7 miljoen euro in de uitvoering van de vierde fase van het Masterplan van de Hoge Rielen. Als eerste neemt het bouwteam Gebouw 37 – Zonnebril, Gebouw 45 – Valk, Gebouw 47 – Ree en Gebouw 56 – Eekhoorn onder handen. Ze krijgen een totale make-over met focus op duurzaamheid, toegankelijkheid en beleving. Ook de centrale middenweg transformeert naar een trage, gastvriendelijke verbinding met pleintjes waar gasten en passanten elkaar kunnen ontmoeten.
Vlaams minister Benjamin Dalle: "Investeren in kinderen en jongeren is ervoor zorgen dat er voldoende kwaliteitsvolle ruimte is waar ze zichzelf kunnen zijn, elkaar kunnen ontmoeten en kunnen ravotten met leeftijdsgenoten. Zo creëren we ruimte om kind en jong te zijn, vandaag en in de toekomst. De Hoge Rielen is een oase van rust, je kan hier even ontsnappen en genieten. Met deze bijkomende investering zorgen we voor een kwaliteitsimpuls, zodat onze eigen jeugdverblijven méér zijn dan mee met hun tijd."
Gebouw 45 – Valk en Gebouw 56 – Eekhoorn wisselen van functie. Gebouw 45 – Valk, voormalig een polyvalente ruimte met kleine vergaderruimte wordt een verblijfsgebouw waar groepen tot 60 personen kunnen overnachten. Gebouw 56 – Eekhoorn, voorheen een verblijfsgebouw wordt verbouwd tot een gebouw met drie multifunctionele ruimtes, sanitair, keuken en barzone. De overige gebouwen behouden hun functie. Gebouw 37 – Zonnebril is de uitvalsbasis voor workshops van de educatieve dienst en bevat het sanitair van Kamp 37 – Zonnebril, het kampeerterrein voor individuele kampeerders en kleinere groepen. Gebouw 47 – Ree blijft een verblijfsgebouw voor 60 personen.
Maatschap Architectenbureau Bart Dehaene - RAAMWERK tekende voor het ontwerp van de nieuwe gebouwen. In deze fase van het masterplan koos het ontwerpteam voor duurzame opties zoals ‘niet-bouwen’. Vierkante meters die je niet hoeft te bouwen, besparen energie. Zo hebben de nieuwe verblijfsgebouwen bijvoorbeeld geen gangen om de slaapkamers aaneen te schakelen. De slaapkamers komen rechtstreeks buiten uit.
Directeur Bert Mellebeek: “Door de continue investeringen zorgt de Vlaamse overheid voor een functionele, waardevolle infrastructuur. Ontworpen en gebouwd voor kinderen en jongeren. We zijn verheugd dat een nieuwe fase van het masterplan van de Hoge Rielen gerealiseerd wordt.”
IMPACT
Kunstenaar Nick Steur laat donderdag 25 januari 2024 de ‘eerste steen’ vallen tijdens de performance IMPACT. Aan Gebouw 47 – Ree laat hij een zelfgemaakte steen van 3 ton van een hoogte van 30m naar beneden vallen. Met het loslaten van een enorm gewicht wordt de aandacht gericht op het onvermijdelijk onverwachte, dat ons achterlaat met een indruk. De steen blijft liggen en wordt geïntegreerd in het pleintje voor het gebouw. Zowel de voorbereiding van de inslag, het vallen van de steen, als de steen die permanent blijft liggen, zijn deel van het werk.
Tijdens het startevent tonen ook jonge woordkunstenaars Esohe Weyden, Aline Verbeke en Ulrike Burki hun artistieke talent. Ze brengen mooie gedichten die een relatie aangaan met de natuur, het domein en de werking van de Hoge Rielen.
Masterplan van de Hoge Rielen
De verdere ontwikkeling van het domein gebeurt volgens het Masterplan, dat getuigt van een langetermijnvisie, van een relatie met het verleden én met het totale domein, met oog voor architectuur en natuur. Zo waken we erover dat het militaire, natuurlijke en pedagogische landschap behouden blijven. In 2022 was het tijd voor een nieuwe versie. De wereld staat immers niet stil. Vandaag werken we met een masterplan opgesteld door Studio Paola Viganò en MAARCH, waarin de Hoge Rielen het voortouw neemt op vlak van ecologie, mobiliteit, toegankelijkheid en duurzaamheid.
Over de Hoge Rielen
Eind jaren ’70 transformeerde de Hoge Rielen zich van militair domein tot een natuur- en educatief centrum met ruimte voor verblijf, avontuur en rust. Op het natuurdomein vind je tientallen gebouwen en kampeerfaciliteiten, een hostel, een theater, een sporthal met verschillende sportvelden en een klimbos.
Comentarios