top of page
Zoeken

Steeds meer jongeren engageren zich in de leiding van de jeugdbeweging

Het aantal leiders in de jeugdbeweging is tussen 2016 en 2022 toegenomen met 21%, dat maakt Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, bekend naar aanleiding van de Dag van de Jeugdbeweging. Vandaag zijn er iets meer dan 50.000 jongeren die zich elk weekend engageren binnen de leiding van de Vlaamse jeugdbewegingen. Jeugdbewegingen blijven bijzonder populair. Ook het ledenaantal stijgt jaar na jaar. “We mogen ongelofelijk fier zijn op onze jeugd: elk weekend nemen ze engagement op tijdens hun vrije tijd om kinderen en jongeren een onvergetelijke tijd te geven. Dat verdient ons respect en onze steun,” aldus Dalle.Vanmorgen trapte Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, de Dag van de Jeugdbeweging af met zo’n 2500 jongeren op de Grote Markt in Leuven. De minister deelde er boterkoeken uit en begaf zich ook even achter de draaitafels op het podium. Op de Dag van de Jeugdbeweging gaan duizenden kinderen en jongeren in uniform naar school om te tonen dat ze fier lid zijn van de jeugdbeweging. Overal in Vlaanderen en Brussel worden er activiteiten georganiseerd: zo’n 150 in totaal.


“Het gaat om een 150-tal activiteiten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. In veel gemeenten begint de dag met een groot ontbijt en ook later op de dag wordt er nog verder gevierd, met allerhande fuiven, optredens, spelletjes, kampvuren, enzovoort. Zo willen we al onze leden en hun leiding bedanken voor hun tomeloze enthousiasme en inzet. Tegelijk stellen we ons ook open voor nieuwe leden en hopen we dat het op die manier ook bij hen begint te ‘kriebelen’.” Lot De Kimpe, Nationaal Voorzitter van KLJ.


Onze jeugdbewegingen zitten in de lift. Jaar na jaar vinden meer kinderen en jongeren de weg naar één van de vele jeugdbewegingen in Vlaanderen of Brussel. De afgelopen jaren (van 2016-2022) steeg het ledenaantal met 7%: van 221.983 tot 237.876. Opvallend: het aantal jongeren die zich engageren in de leiding steeg met 21%: van 39.445 tot 50.065.


Minister Dalle grijpt de Dag van de Jeugdbeweging aan om de leiding extra te bedanken: “Zonder de tomeloze inzet van al die jongeren zou het onmogelijk zijn om zo’n rijk aanbod te hebben aan jeugdbewegingen. Dit is een fors antwoord aan het adres van iedereen die zegt dat onze jongeren niet meer geëngageerd zijn. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk jeugdbewegingen zijn in het leven van jonge mensen: ze leren er verantwoordelijkheid nemen, voor elkaar opkomen en zorgen, initiatief nemen en zich ook gewoon echt amuseren. Een dikke dankjewel voor al die inzet en al dat engagement.”

Comments


bottom of page