top of page
Zoeken

Verander de wereld: start bij de jeugdbeweging

Bijgewerkt op: 14 nov. 2019

Beste jongeren,


Het is vandaag geen gewone schooldag: vanmorgen vroeg trokken jullie het uniform aan waarin jullie al zoveel hebben meegemaakt. Het uniform waarin avonturen werden beleefd, regels gebroken, vriendschappen gesloten en plannen gesmeed. Het uniform waarin jullie elke zaterdag of zondag een stukje meer zelfstandig worden en uitgroeien tot geëngageerde jongvolwassenen. Lid zijn van de jeugdbeweging ben je niet alleen in het weekend, maar voor het leven.

Generaties jongeren gingen jullie voor, in hun voetsporen dragen jullie vandaag datzelfde uniform. Jongeren die de waarden van de jeugdbeweging hebben uitgedragen, een leven lang. Sommige van onze grootste politici, schrijvers, denkers en ondernemers droegen ooit jullie uniform.


Mijn grootste politieke helden komen uit de jeugdbeweging. Jean-Luc Dehaene, bijvoorbeeld, hij omschreef zijn tijd als verbondscommissaris bij de scouts als ‘de boeiendste jaren van zijn leven’. Niet toevallig: in de jeugdbeweging leer je pas echt leiding geven: de politieke gids die ons land door moeilijke crisissen heeft geloodst leerde knepen van het vak bij de jeugdbeweging. Al is de weg moeilijk, de uitdaging nog zo groot: met vereende krachten en doorzettingsvermogen is niets onmogelijk.


Ja: we zouden met z’n allen wat meer jullie hemden, t-shirts, dassen en sjaaltjes mogen dragen. Onze maatschappij heeft meer dan ooit nood aan jeugdbewegingen. In tijden van te harde woorden op sociale media en internetfora, fake news en toenemende onzekerheid is de jeugdbeweging een tegengif tegen bitterheid en onverschilligheid.

Zelf heb ik ik heel veel geleerd in de jeugdbeweging. Vooral: mijn plan leren trekken, samenwerken en in groep beslissingen nemen. Maar ook durven verantwoordelijk nemen en solidair zijn: voedselpakketten uitdelen, mensen in nood helpen. Zorg dragen voor je leefomgeving: bermen opruimen, plastic verzamelen of de tweemaandelijkse papierslag. Grote revoluties beginnen vaak met kleine daden. En vooral: bij jezelf. Op iemand van de jeugdbeweging kan je rekenen. Op zee, in het bos of in het lokaal om de hoek. De plek altijd beter proberen achter te laten dan dat je ze vond.


Voor velen onder jullie betekent de jeugdbeweging voor de eerste keer ook weg van huis. Op kamp of op weekend. Of het nu ver weg is in het buitenland of dichter bij huis: in de bossen van de Ardennen, dat maakt weinig uit. Op kamp is altijd avontuur: op je eigen benen staan. Voor jullie ouders vaak: leren loslaten.


Jullie zijn steeds met meer, en daar mogen we met z’n allen blij om zijn. En tegelijk staan de jeugdbewegingen ook voor uitdagingen: hoe omgaan met digitale en sociale media? Hoe inspelen op een steeds meer diverse en complexe samenleving? Laat dat jullie echter niet afschrikken, ik ben ervan overtuigd dat jullie de juiste antwoorden zullen vinden.


Draag jullie uniform vandaag met opgeheven hoofd: als een signaal dat de jeugd van vandaag meer dan ooit klaar is om van de wereld een betere plaats te maken. Klaar om straks ook leiderschap op te nemen op het maatschappelijke en politieke toneel. Want ja, ook daar hebben we nood aan meer jongeren uit de jeugdbeweging. Minder woorden meer daden, dat hoef ik jullie niet te vertellen.


De boodschap is dus duidelijk: wie de wereld wil veranderen, begint dus best bij de jeugdbeweging.


Van harte,


Benjamin Dalle Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media
Comentarios


bottom of page