top of page
Zoeken

Vlaamse jeugdverblijfcentra ontvangen na zeven maanden sluiting opnieuw jeugdgroepen

Vanaf vandaag verblijven voor het eerst sinds eind oktober opnieuw jeugdgroepen in de Vlaamse jeugdverblijfcentra. Eerst is het de beurt aan de scholen: enkele tienduizenden kinderen kunnen in juni opnieuw op bos- of zeeklassen gaan. Vanaf eind juni worden dan de zomerkampen van de jeugdverenigingen verwelkomd."Het psychisch welzijn van de jeugd kwam niet steeds op de eerste plaats tijdens de coronapandemie. We zijn blij dat er nu eindelijk opnieuw perspectief is voor de meerdaagse jeugdactiviteiten. Maar ook bij uitbaters van jeugdverblijfcentra is de opluchting groot", zegt Frederik Vercammen van Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT), het steunpunt van de 700 Vlaamse jeugdverblijfcentra en kampeerterreinen.


Toch zal de heropstart nog niet op volle capaciteit zijn. Heel wat scholen hadden er niet meer op gerekend dat hun uitstap dit schooljaar nog kon doorgaan en hebben hun verblijf al een tijd geleden geannuleerd. "Uiteindelijk zullen we in Vlaanderen deze maand toch nog ongeveer 50.000 overnachtingen door schoolkinderen kunnen laten plaatsvinden", aldus Vercammen. De kampzomer belooft dan weer wel de normale drukte te kennen.


De verblijven van de komende weken zullen uiteraard nog moeten rekening houden met een aantal beperkingen omwille van corona. Zo moeten de scholen in juni hun verblijf organiseren per klasgroep. In de kampzomer wordt dan gewerkt met bubbels van maximaal 100 personen, vanaf 30 juli wordt dit opgetrokken naar maximaal 200 personen. "Ondertussen bekijken we ook wat mogelijk is de komende weken voor volwassenenverenigingen en vriendengroepen, daar hopen we snel duidelijkheid over te hebben. In de hoop dat we dan vanaf september echt naar het normale leven kunnen terugkeren, ook voor onze buitenlandse gasten", klinkt het nog.


Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, is tevreden dat de jeugdverblijfscentra eindelijk weer kinderen en jongeren kunnen ontvangen. "De jeugdsector en de overgrote meerderheid van de kinderen en jongeren hebben echt bewezen dat ze heel verantwoordelijk omspringen met de coronaregels", aldus Dalle. "Samen met de jeugdsector en experten stelden we heel duidelijke en haalbare protocollen op. Zo kan de zomervakantie net zoals vorig jaar opnieuw een groot succes worden en kunnen kinderen en jongeren zich amuseren op een coronaveilige manier."(Bron: Belga)

Commentaires


bottom of page