top of page
Zoeken

Waterbus zorgt voor dagelijkse filevrije verbinding tussen Brussel en Vilvoorde

Van 1 juli tot 15 augustus vaart de Waterbus elke dag, 8 keer per dag tussen Brussel en Vilvoorde via het Zennekanaal. De Waterbus biedt zo een veilig, filevrij, milieuvriendelijk en betaalbaar vervoersalternatief tussen Brussel en de Rand. Minister Benjamin Dalle en gedeputeerde Tom Dehaene zetten de 3.000ste passagier van 2020 in de bloemetjes.De Waterbus richt zich niet enkel tot pendelaars, maar is ook aantrekkelijk voor zachte weggebruikers die zich tussen Brussel en Vilvoorde verplaatsen. Dankzij de ruime schepen en comfortabele opstapplaatsen, is de Waterbus toegankelijk voor personen voor wie het klassieke openbaar vervoer minder vlot te gebruiken is.

De Waterbus vaart sinds 2013 tussen Brussel en Vilvoorde, langs Neder-over-Heembeek en Schaarbeek. Het aantal passagiers steeg van ca. 8.000 in 2013 tot 44.000 in 2019. Alles samen vervoerde de Waterbus al 210.000 passagiers. In volle zomerperiode, van 1 juli tot 15 augustus, vaart de Waterbus elke dag, telkens 8 keer per dag.

Dit interregionale project, dat Brussel en de Rand met elkaar verbindt, is een samenwerking tussen de vzw’s Kanaaltochten Brabant, Brussels by Water en Scaldisnet. Ook verschillende departementen (Mobiliteit, Openbare Werken en Toerisme) van het Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest, twee waterwegbeheerders (de Vlaamse Waterweg en de Haven van Brussel) en twee vervoersmaatschappijen (De Lijn en de MIVB) zijn betrokken partij.

“De Waterbus zet de verbondenheid tussen Brussel en de Vlaamse Rand mooi in de verf”, zegt Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel. “Met de Waterbus kan je aangenaam reizen langs het ondergewaardeerde kanaal, door een zone die de laatste jaren sterk is opgewaardeerd. De zomer zal er dit jaar ook door de Coronacrisis anders uitzien. De Waterbus biedt een veilig en verrassend alternatief om Brussel op een andere manier te ontdekken en is een prima aanvulling voor een staycation.”

“De provincie Vlaams-Brabant werkt al jaren aan meer duurzame verplaatsingen tussen Brussel en de Rand, met als prioriteit de aanleg van een netwerk van fietssnelwegen, het FietsGEN, dat Brussel en de omliggende steden verbindt. De Waterbus is een mooie aanvulling daarop, een veilige en duurzame manier om je te verplaatsen, die geen extra plaats in de openbare ruimte inneemt.”, besluit Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit van Vlaams-Brabant.

Comments


bottom of page