top of page
Zoeken

Zomerkampen worden mogelijk in grotere bubbels

Bijgewerkt op: 12 mei 2021

Op het overlegcomité werd vandaag beslist dat de grootte van de bubbels voor de zomerkampen wordt opgetrokken van 50 naar 100 in juli en tot 200 in augustus. Concreet betekent dit dat er vanaf 25 juni opnieuw activiteiten in bubbels van 100 met overnachting mogelijk zijn. In augustus zijn bubbels van maximaal 200 deelnemers toegestaan. Daarnaast worden vanaf 9 juni jeugdactiviteiten zonder overnachting mogelijk in bubbels van 50, begeleiders niet inbegrepen. Minister Dalle is tevreden met de beslissing: “De goede cijfers geven extra perspectief aan de kinderen, jongeren en leiders. Met grotere bubbels wordt het eenvoudiger voor de jeugdbewegingen en -organisaties om de kampen en activiteiten op een goede manier vorm te geven. Dit is een serieuze opsteker voor onze jongeren.”

Op het vorige overlegcomité werd al beslist dat de jeugdkampen in de zomervakantie sowieso kunnen doorgaan. Het gezamenlijke voorstel van de gemeenschapsministers voor jeugd en de protocollen die in samenspraak met de sector werden opgesteld werden daarbij gevolgd. De grootte van de bubbels werd voorlopig vastgeklikt op 50.


Nu de cijfers gunstig blijven evolueren kunnen de aantallen in de bubbels worden opgetrokken. Vandaag heeft het overlegcomité op voorstel van de gemeenschappen beslist om die bubbels uit te breiden in juli tot maximum 100 deelnemers en in augustus tot maximum 200 deelnemers, telkens exclusief begeleiding. Belangrijk om mee te geven: een kamp kan bestaan uit verschillende bubbels. De specifieke aanbevelingen en protocollen van het jeugdwerk blijven hierbij gelden. De regels voor de activiteiten met overnachting gaan in op 25 juni.


Daarnaast werd er vandaag ook beslist dat vanaf 9 juni ook dagactiviteiten opnieuw kunnen doorgaan in bubbels van 50, exclusief de begeleiding. Dit betekent een verdubbeling van de groepsgrootte ten opzichte van vandaag (25). Overnachtingen zijn hier evenwel niet mogelijk.


Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle is tevreden. “Dit is een enorme opsteker voor onze jongeren. Ze hebben de afgelopen maanden enorme veerkracht getoond, en hebben zelfs met de meest strenge regels op een verantwoordelijke manier activiteiten georganiseerd. We mogen fier zijn op onze jeugdorganisaties. Deze beslissing kon vandaag alleen genomen worden omdat we weten hoe verantwoordelijk zij in het verleden zijn omgesprongen met de regels en protocollen. De bubbels zullen dus dubbel zo groot zijn als vorig jaar en ik weet dat dit voor meer dan een miljoen kinderen, jongeren en leiders hoop en perspectief geeft. Deze zomer wordt onvergetelijk.”


Eva Vereecke, directeur van De Ambrassade reageert enthousiast. “Het jeugdwerk heeft zich het voorbije jaar meermaals bewezen door het volgen van bijzonder strenge voorwaarden en protocollen. Activiteiten en kampen organiseren in bubbels van 100 en 200 betekent dat we deze zomer nòg meer kunnen organiseren vanuit het DNA van ons jeugdwerk: kinderen en jongeren staan centraal, speels, actief, creatief, avontuurlijk, participatief, maar vooral ook groepsgericht."

Comments


bottom of page