top of page
Zoeken

Zomerkampen gaan van start: meer kampen door kampbubbels

Bijgewerkt op: 1 jul. 2020

Vanaf vandaag kunnen de zomerkampen voor de jeugdsector van start gaan. Door de coronacrisis zijn er wel speciale maatregelen: zo moeten er kampbubbels gevormd worden van maximum 50 personen en kunnen verre buitenlandse kampen niet doorgaan. Dit houdt meer dan 240.000 enthousiaste kinderen en jongeren niet tegen om er deze zomer op uit te trekken met de jeugdbeweging. Door de kampbubbels worden er dit jaar meer kampen dan gewoonlijk georganiseerd: meer dan 3200. “De jeugdsector heeft zich bijzonder flexibel opgesteld en heeft ervoor gezorgd dat er voor zoveel mogelijk kinderen een aanbod is. De vraag is ook groot: nog nooit werd er zo uitgekeken naar de kampzomer,” aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd.De zomerkampen zijn dit jaar meer dan welkom. Door de coronacrisis werden heel wat activiteiten van de jeugdsector geannuleerd. Eind mei kwam er wel belangrijk nieuws: de zomerkampen kunnen onder voorwaarden doorgaan vanaf 1 juli. Om de kampen veilig te laten doorgaan werkte de jeugdsector samen met de verschillende ministers van Jeugd en de virologen de jeugdwerkregels uit. Die hebben te maken met deelnamevoorwaarden, organisatiemaatregelen, hygiënevoorzorgen en de aard van de activiteiten. Centraal bij de jeugdwerkregels staat het concept van ‘bubbels’ van maximum 50 personen en extra aandacht voor hygiëne op het kamp. Binnen de bubbels kan er naar hartenlust gespeeld worden. Er moeten ook geen mondmaskers gedragen worden. Ook eten, slapen, materiaalgebruik en dergelijke worden opgesplitst in de bubbels. Om de jeugdverenigingen hierin te helpen werden er onlangs nog meer dan 15.600 pakketten uitgedeeld aan de jeugdsector door Colruyt, Materiaalmagazijn, De Ambrassade en de Vlaamse Regering.

Meer dan 3.000 kampen bij de jeugdbewegingen

Sinds het licht op groen werd gezet voor de kampen, hebben de jeugdbewegingen zich georganiseerd om de kampen zo veilig mogelijk te organiseren. Op korte termijn zijn ze erin geslaagd om meer dan 3.000 kampen te organiseren voor meer dan 240 000 kinderen en jongeren. Het overgrote deel van deze kampen vindt plaats in het binnenland. Aangezien kampen verder dan 150 km van de Belgische grens verboden zijn, gingen veel jeugdbewegingen op zoek naar een binnenlands alternatief. Ze werden daarbij een handje geholpen door de website www.soszomerkamp.be waar meer dan 300 extra kampplaatsen voor groepen in nood werden aangeboden. Een initiatief dat mee ondersteund werd door onder meer Boerenbond.De jeugdbewegingen stellen vast dat de vraag naar kampen dit jaar groot is. “Het aantal deelnemers ligt in lijn met de voorbije jaren,” aldus Brecht Goerlandt, nationaal coördinator van de KSA en lid van de Taskforce Zomer van De Ambrassade. “Wel zien we bij onze jeugdbewegingen dat de laatste weken nog veel ouders hun kinderen willen laten deelnemen aan een kamp. We proberen voor iedereen een plaatsje te vinden, wat in de meeste gevallen ook lukt.”


Het aantal deelnemers van de kampen blijft met 240 800 kinderen en jongeren stabiel; het aantal kampen is gestegen van iets minder dan 3000 naar 3229. Volgens de jeugdbeweging is dit vooral te wijten aan het feit dat sommige kampen worden opgesplitst rekening houdend met de bubbelregels.

Jeugdvakanties

Ook bij de jeugdvakanties is de vraag naar plaatsen dit jaar hoog. Zo ziet organisator IdeeKids het aantal inschrijven de laatste 4 weken enorm toenemen. “Gemiddeld krijgen we elke dag 100 extra inschrijven te verwerken,” aldus Björn Accoe van Idee Kids. “We hebben gezorgd voor extra vakanties, daarvoor hebben we extra lokalen gezocht en gevonden bij bijvoorbeeld scholen.”

Ook bij Kazou VZW is het enthousiasme groot. Zij organiseren deze zomer meer dan 1.055 vakantie-initiatieven voor 5 tot 18-jarigen. Door de reisbeperkingen naar het buitenland moest Kazou VZW wel 463 verre buitenlandse initiatieven annuleren, 20.200 jongeren moesten op zoek gaan naar een alternatief. “Ongeveer 1 op 4 van de jongeren gaat mee met een andere vakantie georganiseerd in het binnenland,” aldus Seppe Van Pottelbergh van Kazou VZW

Speelpleinwerking

Veel kinderen en jongeren nemen ook deel aan speelpleinactiviteiten. Jaarlijks goed voor 185.000 kinderen en 23.000 animatoren in 563 lokale speelpleinwerkingen. Ook zij zijn klaar voor de zomer. Uit een recente bevraging van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS) blijkt dat het aantal aangeboden plaatsen relatief stabiel blijft. 20% van de bevraagde speelpleinen zorgt zelfs voor extra plaatsen deze zomer.

Meer dan nodig

Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, is tevreden met de grote belangstelling. “Meer dan ooit hebben kinderen en jongeren nood aan de zomerkampen en de jeugdactiviteiten. Zo kunnen ze zich na de moeilijke coronaperiode opnieuw echt uitleven. Het is fantastisch hoe de leiding en de organisatoren zich hebben ingezet om alsnog een succes te maken van de zomer. Dankzij de Ambrassade en de jeugdsector maken we van deze zomer iets onvergetelijk voor alle jongeren. Ik wens ze alvast een goed kamp toe,” aldus Dalle.


Daag Dalle uit


Minister Dalle gaat de komende weken ook op corona-veilig kampbezoek. Zijn tocht kan gevolgd worden via www.benjamindalle.be/zomerkampen2020

Comments


bottom of page