Media

Het Vlaamse medialandschap is meer dan ooit in transitie.

 

De manier waarop we onze media consumeren en beleven verandert in sneltempo. Daarom wil de Vlaamse overheid het medialandschap mee voorbereiden op een digitale en internationale toekomst. Een slagkrachtige en efficiënte openbare omroep, meer samenwerking tussen de Vlaamse mediaspelers en meer ruimte voor technologische innovaties moeten hiertoe bijdragen en ervoor zorgen dat onze Vlaamse media beter gewapend zijn voor internationale uitdagers. Het aanbod wordt versterkt door een impuls van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Ook de eindgebruiker krijgt een centrale rol in het mediabeleid van morgen, daarom wordt er ook meer ingezet op mediawijsheid binnen de verschillende beleidsdomeinen van de Vlaamse regering.

 

"EEN SLAGKRACHTIGE EN EFFICIENTE OPENBARE OMROEP"

 

 

Het medialandschap is in volle transitie. De manier waarop we naar series, nieuws, radio en televisie kijken en luisteren verandert in sneltempo. Nieuwe internationale spelers veranderen fundamenteel de manier waarop onze media functioneert. Willen we in de toekomst ook internationaal onze concurrentiepositie verstevigen dan moeten we vandaag keuzes durven maken.

 

De slagkrachtige en efficiënte openbare omroep speelt een belangrijke rol in het Vlaamse medialandschap. Voor de periode 2021-2025 wordt een nieuwe beheersovereenkomst onderhandeld. Daarin wordt de rol van de VRT verscherpt en wordt er gekeken hoe de openbare omroep haar missie beter kan realiseren. Ze is op vele vlakken een voorbeeld- en referentiepunt voor andere spelers.

 

Maar er is meer: om een antwoord te bieden op de internationale uitdagingen moeten de krachten gebundeld worden. Een goede samenwerking tussen de openbare en private spelers kan zorgen voor een win-win voor alle spelers in het Vlaamse medialandschap.

 

Veel van de uitdagingen in het medialandschap liggen internationaal. Daarom zal Vlaanderen ook heel wat EU-richtlijnen omzetten in Vlaamse regelgeving. De Europese AVMD-richtlijn is hierbij ongetwijfeld één van de belangrijkste. Maar ook de verdere digitalisering van onze radio’s zal het Vlaamse medialandschap klaarstomen voor de toekomst.

 

Het versterken van het kwaliteitsvol Nederlandstalig aanbod is een topprioriteit. Het Vlaams audiovisueel aanbod behoort tot de absolute wereldtop. De Vlaamse series, animatiefilms en games behoren stilaan tot de internationale wereldtop. Daarom krijgen ze tijdens deze legislatuur een serieuze impuls door een versterking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).  

"WE VERSTERKEN HET KWALITEITSVOL NEDERLANDSTALIG AANBOD"

 

 

"VLAANDEREN MOET OP HET VLAK VAN TECHNOLOGISCHE INNOVATIE EEN VOORTREKKER ZIJN"

 

 

Vlaanderen moet op het vlak van technologische innovatie een voortrekker zijn. De uitrol van 5G speelt hierin een grote rol en zal innovaties mee kunnen faciliteren. Supersnel internet creëert mogelijkheden waarvan we vandaag zelfs nog niet durven dromen.

 

Innovatie vergt ook voldoende technologische kennis bij de gebruikers. Daarom moet er speciale aandacht uitgaan naar mediawijsheid en geletterdheid, en dit binnen de verschillende beleidsdomeinen van de Vlaamse regering. Nieuwe technologie houdt immers ook gevaren in. We moeten ons bewust zijn van uitdagingen zoals privacybezorgdheden, fake-news, datalekken, … het zijn maar enkele zaken waarmee we geconfronteerd worden.

 

Innovatie, creativiteit en ambitie zullen ervoor zorgen dat de Vlaamse media ook in de 21e eeuw tot de absolute top zullen behoren. Daarvoor zal de Vlaamse regering de juiste hefbomen aanreiken.

 

 

Lees mijn volledige beleidsnota hier.

RECENTE NIEUWSBERICHTEN MEDIA 

BENJAMIN DALLE

CONTACTEER

Persvragen:

Tom Demeyer
Woordvoerder Benjamin Dalle
+32 472 84 15 99
tom.demeyer@vlaanderen.be

Kabinet Benjamin Dalle

Vlaams minister Brussel, Jeugd en Media

kabinet.dalle@vlaanderen.be

Koolstraat 35
1000 Brussel 

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White Instagram Icon